יום שישי, 29 בינואר 2010

רפורמה בפנסיה - אופק חדש

רפורמה בפנסיה - אופק חדש


אנשי משרד האוצר והסתדרות המורים הגיעו להסכמה בנושא התוספת לפנסיה. לפי ההסכם כל מורה חדש יקבל תוספת של 660 ₪ בפנסיה צוברת חדשה.

מזכ"ל הסתדרות המורים יוסי וסרמן ומנכ"ל משרד החינוך דוקטור שמשון שושני ונציגי הסכמי השכר והעבודה במשרד האוצר חתמו על הסכם קיבוצי לאחר מו"מ ממושך המעגן את הזכויות הפנסיוניות של עובדי ההוראה בישראל. לפי ההסכם - עובדי הוראה שאינם מבוטחים בפנסיה תקציבית,יזכו להפרשות שכר שיעמדו על 13.724% במקום 12%כיום.

כיום, אנשי ההוראה בישראל שמבוטחים בפנסיה תקציבית ימשיכו לפי אותה תוכנית. ההפרשות על רכיבים שאינם פנסיונים, למעט החזר הוצאות, יגדלו מ-5% ל-13.5% החל מתאריך -1.1.2009, ללא כל שינוי בהפרשות העובד. הסכם זה ייחודי וחסר תקדים בכל מערכת השירות הציבורי ומבטיח לכל אנשי ההוראה בעלי בפנסיה צוברת חדשה, תנאים הוגנים לכשיפרשו. על פי חישובים שנעשו התוספת לפנסיה עבור מורה חדש הינה 660 ש"ח בחודש.

בשנת 2002 החל המהלך שהביא להסכם המיוחל. בזמנו, לאחר שהמהלך עוגן בחוק עתרה הסתדרות המורים לבית הדין הגבוה לצדק וטענה כי הסתדרות המורים הוא הארגון הגדול ביותר המייצג עובדי מדינה. המשא ומתן החל לאחר העתירה, בין נציגי האוצר לנציגי הסתדרות המורים, עד לחתימה על ההסכם שמהווה תקדים ייחודי להבטחת זכויות הפנסיה של עובדי הציבור.

"ההסכם הקיבוצי", אומר מזכ"ל הסתדרות המורים בישראל יוסי וסרמן "הוא אחד השלבים שנועדו לשפר את מעמדו של עובדי ההוראה במערכת החינוך הישראלית וכי אין ספק שהחתימה על רפורמת 'אופק חדש' מובילה את קובעי הדעה במשרדי הממשלה להתנהל מולנו במטרה לשפר מעמדם של המורים בישראל. לפיכך הוסכם - הפרשי הפנסיה לעובדי הוראה ותיקים ועובדי הוראה חדשים יוגדלו באופן משמעותי. אני שמח" אומר וסרמן, כי המאמצים שהשקענו נשאו פרי והסתיימו בהצלחה".

יום רביעי, 27 בינואר 2010

רפורמת אופק חדש – פרטים מתוך ההסכם

מערכת החינוך עברה עם תוכנית אופק חדש שינויים רבים כשהשינויים מתמקדים בשיפור תנאי המורים והתרומה החינוכית לימודית שמקבלים התלמידים. כאשר מדברים על שינוי תנאי המורים במסגרת הרפורמה אפשר להבחין כי במסגרת הרפורמה שכרו של מורה מתחיל מוכפלת ממה שהיה נהוג לפני הרפורמה. כלומר במקום שכר של 2850 ₪ בחודש יהיה שכרו של המורה על 5300 ₪ ומורה מחנך יקבל שכר התחלתי של 5850 ₪. כמו כן, במטרה לשפר משמעותית את איכות כוח האדם במערכת החינוך בישראל מורים שאינם בעלי תואר אקדמי לא יוכלו לעבוד כמורים במערכת החינוך בישראל. כמו כן החלו במסגרת הרפורמה להוציא תמריצים עבור סטודנטים מצטיינים ותמיכה עבור מכללות להכשרת מורים המקבלים סטודנטים מצטיינים. כמו השיפור בתנאי המורים כך גם מנהלי בית הספר זוכים במסגרת הרפורמה להגדרה מחודשת בתפקידם באמצעות עדכון שכרם וזאת בנוסף לתגבור האוטונומיה של המנהלים בהחלטות פדגוגיות שונות.

עדכון תוכנית הלימודים במסגרת הרפורמה תכלול פיתוח תוכניות לימודים המאפשרת לבוגרי התיכון להתמודד מבחינת יכולות הלמידה והחשיבה בעולם 'האמיתי'

כאמור הרפורמה לא משפרת רק את תנאי המורים אלא גם את אלו של התלמידים. לפי ההסכם התלמידים יזכו (בעיקר בפריפריה) לירידה במספר תלמידים בכל כיתה – 32 במקום 40 באמצעות תוספת כיתות כאשר במהלך 5 השנים הראשונות לתוכנית יתווספו 8000 כיתות חדשות לכל הגילאים. כמו כן, במסגרת הרפורמה יתווספו 5 שעות לימוד קריאה וכתיבה בקבוצות קטנות בלמעלה מ-100 ישובים.

יום שלישי, 5 בינואר 2010

אופק חדש - שעות שהייה וחינוך


מנהל בית הספר רשאי לקבוע, באופן יחסי למשרה חלקית או מלאה, לפי הנוהג המקובל בבתי הספר, 3 'חלונות' או 'דלת' אחת ו-2 'חלונות' במערכת השיעורים של המורה. בכך יוצא כי כל מורה מקבל שתי שעות שהייה ללא שכר. דוגמה: מורה בבית ספר יסודי, בעל משרה של 27 שעות שבועיות עובד 29 שעות ותמורת השעתיים הנוספות הוא אינו מקבל כל תשלום ושכר משרתו מצטמצם ל90%. הווה אומר: מורים כיום עובדים בבית הספר שעתיים נוספות (ישיבות צוות לדוגמה) ללא תמורה, כאשר בחישוב חודשי נותן המורה 8.66 שעות 'בהתנדבות'. לעיתים ישיבות הצוות אינן מתקיימות בזמן החלונות אלא בסיום יום הלימודים והמורים נאלצים לשאר בבית הספר זמן נוסף על חשבונם.

במסגרת רפורמת אופק חדש קבעו יוזמי התוכנית כי שעות השהייה יהיו כחלק בלתי נפרד מעבודתם והישיבות שיקבעו על ידי מנהל בית הספר יזכו את המורה בתשלום כחלק מהרפורמה. בשורה התחתונה, יש לקחת בחשבון בחישוב השעות לפי התוכנית הישנה כי המורה עובד בבית הספר שעות עליהן הוא לא מקבל כל תשלום.

שעות חינוך

בבתי ספר על יסודיים, חטיבות ביניים, בתי ספר יסודיים ובגני ילדים, מורה מחנך זכאי לשלוש שעות חינוך נספות, וזאת בנוסף לתקן השעות הקבוע במערכת השעות של הכיתה. כאשר עבור אותו מחנך השעות הנ"ל מתווספות לשעות תקן רגילות, עולה גם שיעור משרתו בהתאם .כלומר: מחנך בבית ספר יסודי לדוגמה, בעל 24 שעות תקן, יחד עם תוספת של 3 השעות שהוזכרו עובד 27 שעות בשיעור משרה של 90% (27/30). מכאן יוצא כי השעות הן סוג של הטבה למורה.

האם באמת מדובר בהטבה? לפי דעתי זה לא מדויק. הסיבה היא ששעות אלו יועדו בכדי לבצע מטלות חינוך מהבית. כמו למשל, כתיבת הערכות לתלמיד מסוים, שיחות עם ההורים ועוד. בשורה התחתונה המורה עובד בשעות חינוך אלה ללא כל תוספת וזהו נושא שבהחלט צריך לקחת בחשבון כשעות עבודה לכל דבר ועניין.

לפי תוכנית אופק חדש אין כל התייחסות לשעות חינוך למורה מחנך אלא מדובר בגמול חינוך בלבד. לכל אלה הטוענים כי מדובר בהרעה בתנאים מכיוון שההטבה כמו ובוטלה אני אומר – אילו שעות אלו היו באמת הטבה מבלי שמורים עוסקים בחינוך טענה זו הייתה נכונה. אולם לפי רפורמת אופק חדש בשעות אלה עוסקים בעבודת חינוך שלא במסגרת בית הספר ובסיכומו של דבר, לפי דעתי, אין שום שינוי מסגרת שעות חינוך לא לטובה ולא לרעה.