יום שני, 28 בדצמבר 2009

ההתחלה קשה, הסוף טוב. אופק חדש והמגזר הערבי.

בית הספר אלזהרא מרהט נכנס לפני שנה לפעולה עם רפורמת אופק חדש, ועל פי דבריו של של מנהל בית הספר סמיר אלהוזייל, לא היה מדובר בשנה קלה. "את השיעורים הפרטניים קיימנו בתנאים קשים ביותר במקומות כמו חצר בית הספר, מסדרונות ועל בסיס כיתות פנויות", אומר סמיר. "ההבטחות שקיבלנו כמתחייב מהרפורמה למעשה לא מומשו". כל ההתחייבויות מומשו בחופשת הקיץ כאשר בבית הספר נבנו פינות לימוד חדשות ומצוידות.

"השנה השנייה", אומר סמיר, "מתחילה אצלנו עם תקווה גדולה בכל מה שקשור לאופק חדש. בבית הספר יש 5 עמדות לימוד חדשות המסייעות לתלמידים ללמוד בצורה הטובה והנוחה ביותר. ניתן לראות את התוצאות בהישגים כבר עכשיו לאחר 3 חודשים".

מזה שלושים שנה מנהל אלהוזייל את בית הספר "אלזהרא". עוד מההתחלה תלה סמיר תקוות גדולות באופק חדש מאחר ותלמידים רבים מתוך 1000 תלמידים שלומדים בבית הספר זקוקים לפעילות לימודית בקבוצות קטנות כתוספת כוח. בנוסף לכך שהשעות בקבוצות הקטנות תורמות לחיזוק הקשר בין התלמידים למורים. בזכות שעות השהייה המורים זמינים יותר וערים יותר למה שמתרחש בבית הספר. למורים יש מוטיבציה רבה יותר גם כאשר הם רואים את העלייה בהישגים של תלמידיהם וגם לעליה המשמעותית בשכר. מורים רבים מבקשים להצטרף לאופק חדש וכעת אני עושה מאמצים כדי לקבל את האישורים הדרושים

"רק לאחר שראינו כיצד מיושמת הרפורמה בבתי ספר אחרים ולאחר מספר פגישות עם מורים ומנהלים ממקומות אחרים החלטנו ליישם את הרפורמה גם בבית הספר הניסויי 'ירקא', וזאת למרות שבית הספר ממילא אינו סובל מבעיות תשתית מאחר והוא משתרע על פני שטח גדול ובתוכו מספר קומפלקסים חדשניים המשמשים ללימוד.

חמדן נזיהה, מלמדת 15 שנה בבית הספר עוד מהיווסדו היא אחת מ-32 מורים שהצטרפו לאופק חדש. "בהתחלה", אומר נזיהה, "הינו בטוחים כי משמעות הרפורמה תהיה עליה בעומס השעות ובהערכת יום העבודה. מזה שנים שצוות המורים בבית הספר עושה מקל המקובל בקריטריונים של משרד החינוך עבור התלמידים. בסופו של דבר החששות התפוגגו לאחר שגם כך צוות המורים ממלא את השעות הנוספות". חמדן משמשת בבית הספר גם כמחנכת וגם כמרכזת המתמטיקה בבית הספר בנוסף על לימוד מתמטיקה וערבית בכיתתה. חמדן הספיקה במרוצת השנים לצבור את כל התגמולים שיש ואף מעבר. השנה היא ממשיכה ללמוד ובחרה בהשתלמות הנקראת – 'השבחת שיעור המתמטיקה'.

לגברי חמדן, תוספת השעות הפרטניות ושעות השהייה מאפשרות לה לבנות פעילויות לימוד מגוונות בקבוצות קטנות בזמן הלימוד ואת שעות השהייה היא מנצלת לשיחות עם תלמידים, ביקורי בית, אסיפה שבועית עם כלל המורים ועוד. "אני שמחה שאת הפעילות המבורכת מלווה גם עליה בשכר. עם זאת חשוב לי להבהיר ואני חושבת שאני מייצגת את כלל המורים בעובדה שלא הכסף הוא מה שמניע אותנו בחינוך הילדים".

ניתוח שכר עובדי הוראה באופק חדש

עובדי הוראה רבים, על פי מה ששמעתי, טענו בשנתיים האחרונות כי רפורמת אופק חדש פוגעת בזכויות המורה ביחס למה שהיה לפניה. לא בדקתי איך הם הגיעו למסקנות אליהן הם הגיעו אך אין ספק כי חובה לבדוק מה השינוי בזכויות המורים בעקבות הרפורמה. בהמשך אנסה לבדוק מה ההבדלים הכלכליים באופק חדש עבור מורה חדש שנכנס לתוכנית לעומת מה שהיה לפני הרפורמה כשהדגש הוא על חישוב למורה מתחיל.

אתחיל עם דוגמה ולאחר מכן אנתח אותה. מחנך של כיתה בבית ספר יסודי שעובד במשרה מלאה (30 שעות בשבוע), המחזיק תואר ראשון, שירות צבאי מלא, ללא ניסיון במסגרת הוראה. ההבדלים במרכיבי שכרו של המורה לפני ואחרי אופק חדש:

סעיף

מתכונת ישנה

אופק חדש

שעות עבודה שבועיות בבית הספר

30

36

שכר משולב כולל וותק

3,435.30 ש"ח

5,379.50 ש"ח

תוספת תגבור הוראה

144.82 ש"ח

-

תוספת 2001

103.06 ש"ח

-

תוספת 2008

101.90 ש"ח

-

גמול חינוך כיתה

378.51 ש"ח

537.95 ש"ח

הסכם מסגרת

161.05 ש"ח

-

גמול כפל תואר

397.43 ש"ח

-

סה"כ

4,722.07 ש"ח

5,917.45 ש"ח

מורה חדש לפי הנתונים מקבל 1,195.38 ₪ ברוטו, עם היכנסו לראשונה לעבודה במערכת החינוך במסגרת רפורמת אופק חדש – כלומר, תוספת בשיעור של 25 אחוז. כפי שאנו יודעים לא מדובר בנתון כל כך מדויק ולכן נבדוק את הנתונים לעומק:

לפי המתכונת הישנה, לפני אופק חדש, לפי 30 שעות שבועיות הוא 129.9 שע' לחודש – 36.35 ₪ ברוטו לשעה, שעות עבודה הכוללות שעות שהייה, לפי 'אופק חדש' הינו 36 שע' שבועיות ו-155.88 לחודש – כלומר ברוטו של 37.96 לשעה. נראה כי לפי החישוב הזה הגידול הוא רק 4.5 אחוזים. מה זה אומר? נמשיך לבדוק. כמה זמן למעשה משקיע מחנך בכיתתו בממוצע בכל הקשור לתלמידים ולבית הספר? לפי סקר מכון סמית מורה משקיע מעבר לשעות בבית הספר 1.2 שעות נוספות בממוצע על כל שעת לימוד. את דעתי האישית על נושא זה כתבתי באחד הטורים בבלוג שלי. בכל אופן, בעניין הדוגמה שנתנו שעות העבודה מגיעות ל-32.4 שעות בכל שבוע ו- 140.3 שעות בחודש. עם כניסתה של רפורמת אופק חדש מדובר ב-31.2 שעות בשבוע ו-135.1 שעות. ובשורה התחתונה כל מורה לפני אופק חדש עובד 140.30 שעות בחודש ו-135.1 שעות אופק חדש.

לפי רפורמת אופק חדש, למורה שבדוגמה, בבית ספר יסודי 5 שעות שבועיות יש אפשרות להשתמש בשעות האלה למטלות שונות אותן היה עושה בבית או לפי חישוב חודשי 21.6 שעות.

יש הטוענים כי בשעות השהייה לפני אופק חדש אין מספיק זמן לעשות דברים ובכל זאת הכול נשאר לביצוע בבית. שעות השהייה לפני אופק חדש ואחריו. כלומר 135.10 שעות שנוספו בעקבות הרפורמה פחות שעות השהייה משאיר (לפי היחס שהיה לפני ואחרי הרפורמה) סך הכול 123.85 שעות עבודה בחודש. לפיכך יש לעשות חשבון שכר מחדש:

ברוטו

4,722.07 ש"ח

5,917.45 ₪

שעות חודשיות בפועל

129.9 (33*4)

155.88 (36*4.33) כולל שעות שהייה

שעות חודשיות נוספות בבית

140.30

123.85

סה"כ שעות

270.20

279.73

ברוטו לשעה

17.48 ש"ח

21.15 ש"ח

שיעור הגידול

21%

בסיכומו של דבר, ברור כי למורה מתחיל במערכת החינוך המלמד בבית ספר יסודי כדאי לעבוד תחת אופק חדש ולא לפי המתכונת הישנה. בכך, השכר ברוטו לשעה גבוה בכ- 21% לפי הרפורמה מאשר על פי המתכונת הישנה.

אופק חדש להורים

לאחר שבשנה שעברה, בית הספר 'אל אמל' מעכו התבשר כי בשנת תש"ע יצטרף לרפורמת 'אופק חדש' החל עבדללה זידאן, מנהל בית הספר, להיערך לקראת ישום הרפורמה ופעל להכשרת תשתיות ותנאים מתאימים עבור המורים, וזימן את 11 חברי ועד ההורים של בית הספר למפגש הטמעה, בנוכחות נציגי הסתדרות המורים ומשרד החינוך שם חשף את עיקרי תוכנית 'אופק חדש'. "מאחר והורי התלמידים שותפים מלאים בתהליך 'אופק חדש', אומר עבדדלה זידאן, "חשוב כבר בשלב המוקדם להסביר להם את יתרונות המהלך".

"בית הספר קבע את שמות התלמידים שייקחו חלק בשיעורים הפרטניים" אומר ס.מנהל בית הספר סייף בושכאר, "בנוסף חשוב לזכור כי מדובר בתלמידים המגיעים ממעמד חברתי נמוך ובשל חוסר במשאבים מעולם לא קיבלנו מענה הולם. כמו כן המורים הונחו למסור דו"ח להורים אודות מצב ההתקדמות בלימודים ואילו ההורים החלו להגיע לבית הספר בשעות השהייה של המורים כדי לערוך בירורים ולהתעדכן".

רוב תלמידי בית הספר 'ליאו בק' שבחיפה הם בניהם של עולים מחבר העמים. בבית הספר נערכים מאמצים לקיים קשרים עם ההורים תוך דיווח אודות הרפורמה ופרטיה. בתחילת השנה, מאז הצטרף בית הספר לתוכנית הרפורמה, נערכו בבית הספר אסיפות הורים בשילוב מתרגמת מאולפן לעברית כדי שידעו בדיוק מהי התוכנית ותהליך העבודה. להורים נשלחו בנוסף לאסיפה חוזרים בעברית וברוסית עם פרטי ההשתלבות של הילדים בתוכנית הרפורמה.

אחת ממחנכות בית הספר, קתרין לומברזו, אומרת: "בשלב הראשוני חששו הורים רבים שמע הילדים יפסידו זמן לימוד בכיתות האם". לפיכך מורות דוברות רוסית בסיוע מורת האולפן הסבירו להורים שכל כיתה תחולק לפי קבוצות תגבור.

אל ההורים והתלמידים הנפגשים בבית הספר יחד עם המורים או ההנהלה מצטרפת מורה המתרגמת להורים מה נאמר במטרה שהילד יהיה עסוק בשיחה ולא בתרגום הדברים להוריו. לאחר 15 שנה בישראל אומרת אימא של מריאל, תלמידה בכיתה ד', כי לא התרגלה מעולם למערכת: "כעת כאשר הוסבר לי שמדובר בלמידה בקבוצות קטנות אני מברכת על המהלך במיוחד כשאני נזכרת בשיטת לימוד דומה בה למדתי באוקראינה."

אחד מהאבות, יורם חואטו, שבנו אוראל לומד בכיתה ה' בבית הספר "שקמים" באשדוד אומר: "אנחנו כבר מכירים את התוכנית מספר שנים ובזמנו זומן ועד ההורים לפגישות עם צוות ההטמעה והמנהלת וכשהתוכנית נכנסה לפועל זומנו שוב לבית הספר שם הוסבר לנו על פרטי התוכנית, שוחחנו בפורום כיתתי ונשלחו אלינו דפי מידע עדכניים". באספת ההורים שנערכה בנושא אופק חדש, עבור ההורים החדשים שכבר הספיקו לברר אודות פרטי התוכנית אצל ההורים הוותיקים, הוסבר להורים כיצד ישולבו ילדיהם בהתאם ליכולת. חואטו אומר כי: "התמיכה באופק חדש התקבלה מהר ובקלות מאחר והשעות הפרטניות חוסכות להורים כסף שהיו צריכים למעשה הוציא על שיעורים פרטיים."